Click Here to Download Free E-books

Ring Spinning Machine Specification and Question Answer | Textile Study Center
Home Yarn Engineering Spinning machine Ring Spinning Machine Specification and Question Answer
Ring Spinning Machine Specification and Question Answer

Ring Spinning Machine Specification and Question Answer

85
0
Dhinesh K
  • Save
Graduate of UG Textile Technology | have Industrial experience in Spinning and Knitting. Especially in Production Planning and Production Control.
Dhinesh K
  • Save

Latest posts by Dhinesh K (see all)

Ring Spinning Machine LR 6/S Specification and Question Answer

1 . What are the functions of ring frame?

Answer : Drafting, twisting, winding and building

2 . What is expansion for LR 6/S ?

  Answer :    

  1.      L- lakshmi
  2.      R- ring frame
  3.      6- Model
  4.      S- variato

3 . What is the draft range possible?

    Answer :   Up to 60

  1.       40s – 36.64
  2.       62s – 40.914

4. What is break draft possible?

  Answer :     1.07 to 2.24 (1.13)

5. What is the twist range possible?

  Answer :

  1. 3.55 to 64.77
  2. 40s – 25.11
  3. 62s – 33.13

6. What are the types of spindles and their mechanical speed possible?

  Answer :

  1.       M 21 HD – 18000 rpm
  2.       M 18.5 HD – 22000 rpm
  3.       M 19 VN/HN – 25000 rpm

7 .What is the type of drafting system used?

Answer : P3-1 (3 over 3) Pneumatic loaded

 

8 . What are the cradle sizes available?

 Answer :     36, 43 & 59 mm (36 mm)

9. What are the different dia bottom rollers available?

Answer :  27, 27, 27 & 30, 27, 30 mm

10 . What are the different Top roll dia available?

Answer : 30, 25, 30 / 32, 27, 32 mm

11. What is Spindle taper ratio?

Answer : 1:64 & 1:40

12 . How will you calculate the spindle taper?

  Answer :

  1.       Spindle Taper = L/ (D-d)
  2.       L = Spindle lift (170 mm)
  3.       D = Dia at bottom of spindle (17.6 mm)
  4.       d = Dia at top of the spindle (13.4 mm)
  5.       1:40

13. What is Wharve dia?

Answer :        18.5 mm                                                                                                                                                                                                                                                         

14. What is the Spindle gauge?

 Answer : 70 mm

15. What is the type of ring used?

Answer :  Emperor +

16. What is the ring diameter?

Answer :  38 mm

17. What is Ring flange width?

Answer : 1mm

18. What is the size of bottom apron?

Answer : 80.5 X 30 X 1.05 for 36 mm cradle

19. What is the size of top apron?

Answer : 38.1 X 30 X 1.05 for 36 mm cradle

20. What is Compressed air requirement?

Answer :

      1.25 Nm3 / hr

      2.00 Nm3 / hr

21 . What is the drafting angle?

Answer :   45 degree

22. What is spinning angle?

Answer :

      Regular: 9.5 to 14.5 (14.5)

      New: 18.5 to 25.5

23. What is recommended setting of cop diameter based on yarn count?

Answer :

      Coarser count – 3.0 to 4 mm lesser than ring dia (3 mm)

      Finer count – 2.5 to 3 mm lesser than ring dia (2.5 mm)

24. What is lappet height setting?

Answer : 2D + 5 mm (  D is the top most dia of the empty tube)

25. What are the lappet hooks available?

Answer :    1.8 & 3.2 mm (1.8 mm)

26. How to calculate Ratchet wheel?

Answer :

Ratchet wheel = {(lift – chase length)*winding length in meters}/[doff length*0.0045*no of pins]

  1. Lift = 170 mm
  2. Chase length = 42 mm
  3. Winding length = 3.9 mtr
  4. Doff length = 3400 mtr
  5. No of pins = 2

27. What is the drafting pressure range?

   Answer :    2.1 to 2.3 bar for 70 mm gauge

28. What is the system pressure range?

Answer :    7 to 8 bar

29. What is the minimum drafting pressure?

Answer :   0.5 bar

30. What is Break pressure?

Answer :   1.5 to 1.8 bar

31. What is Damping cylinder setting?

Answer :

      Set pointer to letter C in this position key flats are vertical

      Set pointer to yarn TPI

32 . What is the function of Damping cylinder?

Answer :    For smooth downward movement of ring rail during doff

33. What is the oil used in Damping cylinder?

Answer :   Servo system 68 oil

34. What is the oil level in Damping cylinder?

Answer :    50 to 120 mm ( While ring rail is ¾ of the cop)

35. What is the Pressure switch setting?

Answer :

Drafting: 1.8 bar

System: 5.5 bar

36. What is the drafting safety valve setting?

Answer :    2.4 bar

37. What is the slip in machine parameter setting?

Answer : Slip% = (Display speed – Actual speed)/Actual speed *100

38. What is the purpose of ring centre in the machine parameter?

Answer :

Enabling for doing ring centering without running drafting rollers and air connection

      Ring center- Disable for running machine normally

39. What is the new E PROM loading procedure?

Answer :

  1.       Switch OFF the main
  2.       Remove old EPROM
  3.       Insert new EPROM
  4.       Switch ON main
  5.       The program gets loaded in to the PLC

40. What is the procedure for removing of filter waste?

Answer :

If waste is completely pulled out it leads to return air into the filter and causing waste drum chocking.

So always leave something behind, never pull it out completely from the machine.

41. What is the procedure for unloading the ring rail?

Answer :

      Normally one ring rail taken out simultaneously on both sides

      While removing ring rail, place hardwood block under cam segment

      Ring rail has to removed from offend side or use tool for releasing the spring load

42. What is ring rail starting position?

Answer : 10 mm

43. What is Empty tube length?

Answer :

      Lift + 20 mm

      Weight = 32 gms

44. By which material the empty tube is made of?

Answer :   Polypropylene

45. What is doffing position?

   Answer :    10 mm below from the tip of the empty tube

46. What is Chase length?

    Answer :   Ring dia + 8% to 12 % of ring dia (42 mm)

47. What is short snarl setting?

    Answer :   4 to 6 mm (4 mm)

48. What is Under winding setting?

Answer :   5 mm

49. What is the load range required to compensate ring rail load?

Answer :

      250 to 280 N for finer counts

      300 to 320 N for coarser counts

50. What is the load range required to compensate lappet load?

   Answer :    20 to 25 N

51. How roving traverse adjustment done?

Answer :

      Pivot topmost – Less traverse

      Pivot bottommost – More traverse

52. What is delay drafting setting?

Answer :

  1. Y4 valve is ON
  2. Dismantle wheel B
  3. Adjust operating pressure to 4 bar
  4. Wheel A must rotate with torque of 40Nm
  5. Adjust operating pressure to 3.8
  6. Wheel A must not rotate at 40Nm
  7. If it rotates
  8. Remove gear box cover
  9. KM6 Lock nut in the A wheel shaft inside gear box is tightened till wheel A does not rotate with 40Nm with 3.8 bar

53. How much play to be set for ring rail?

  Answer :     0.1mm both longitudinally and laterally

54. What is Lappet position at backward tilting condition?

  Answer :     90 degree with respect to roller beam

55. What is ring centering position?

Answer :   ½ of empty tube + 40 mm

56. What are the traveler clearer gauges available?

Answer :      1.6mmm, 1.8mm, 2mm & 2.2mm

57. What is thread suction tube setting?

Answer : 0.5 to 1.5 mm

58. C1 and C2 setting procedure?

Answer :

  1. Fix the motor with basic setting 687/353 mm
  2. Run the machine with required maximum speed
  3. Lock the Y26 valve
  4. M/c should be stopped
  5. Tin roll coupling should be disengaged (off end side)
  6. Check C1 , C2 setting which should be equal
  7. If C1, C2 setting is not equal
  8. Loosen the motor bet bolt slightly
  9. Move the motor towards front or back for required setting
  10. Tolerance allowed is 1 mm
  11. Tightened the motor bet bolts
  12. Release the Y26 valve
  13. Bottom variator should be brought to initial position by rotating the variator manually
  14. Engage the tin roll coupling
  15. Run the machine normally

59. What is the frequency for C1 and C2 setting checking?

Answer :

  1. Once in 3 months
  2. When belt is changed
  3. When operating speed is changed

60. What is the Variator belt size?

Answer :   1745 X 62 X 22 mm

61. What are the reasons for changing the variator belt?

Answer :

  • If belt size decreases

Normal 1745 X 62 X 22 mm

Decreased 1745 X 59 X 22 mm

  • If belt cuts

62. What is the procedure for changing the twist direction?

Answer :

  1. Jockey pulley top cover to be changed
  2. In display twist setting to be changed
  3. Head stock timing belt to be changed for twist direction
  4. S32 limit switch pressed – ‘S’ Twist
  5. S32 limit switch not pressed – ‘Z’ Twist

63. What is cots buffing frequency?

Answer : Once in 45 days

64. What is reduction in diameter during cots buffing?

Answer : 0.2 mm

65. What is min dia of cots allowed?

Answer : 28 mm

66. What is drafting roller setting?

Answer :

      Top roller – 50/62 mm

      Bottom roller – 42.5/60 mm

67. What is the off set in top arm?

Answer :

      6.5 mm front offset

      1 mm or nil back offset

68. What is Impact of minimum spacer?

Answer :

  • Leads to undraft
  • Higher breakage
  • Bottom apron damages

69. What is Impact of increasing the break draft?

     Answer :

       Higher thin and thick faults

       Better working performance

70. What are types of spacer?

     Answer :

      Browen          -2.5mm

      Dark Grey    -2.75mm

      White             -3.0mm

       Yellow    -3.25mm

       Black      -3.5mm

       Cream     -3.75mm

       Red         -4.0mm

       Green      -4.5mm

       Blue        -5.0mm

       Grey       -5.5mm

71. What is RH % recommended?

Answer :   50 to 55 %

72. What is impact of RH %?

Answer :

  1.      Breakage rate
  2.      Roller lapping tendency
  3.      Higher imperfection

73. what is recommended minimum cots diameter?

Answer :    28.5mm

74. Whats is the diamension top roller cots?

Answer :

  1.      ID       – 19mm
  2.     OD      –  30mm
  3.     Width -28mm

75. What is recommended shore hardness for cotton?

Answer :

  1.      Front      -65 degree
  2.      Middle   -80 degree
  3.      Back      -83 degree

76. What is oil used in microfog oil lubricator?

Answer :  Servo spin 22    

77. What is oil used in drafting gear box?

Answer : Servo system 68

78. What is oil used in bijur lubrication apparatus?

Answer : Servo way 220 oil

79. What is oil used in spindle?

Answer :    Servo spin EE10

80. What is minimum mechanical speed possible? 

Answer :    8500 rpm

81. What is ABS pulley diameter?

Answer :    250 mm

82. What is diamention of spindle tape?

Answer :

    2371*11 HS 5

      H-  Habasit

      S- special

      5- recommended above 20000 rpm

83. What is spindle tape length in machine?

Answer :

    Lift

    160 mm -2386 mm

    170 mm -2371 mm

    180 mm -2356 mm

84. What is top roller grease used?

Answer :   Staburags NBN 12/300 Kb

85. What is top roller greasing frequency?

Answer :    30,000 hrs

86. What is top arm load? 

Answer :

     16 to 18 kgs –front and back

     12 to 14 kgs – middle

87. What are lubricants for rings?

Answer :   Kluber tex 146 N

88.Top arm off set?

Answer :    6.5 mm front offset

89. What is importance of short snarl?

Answer :    Reduce restarting breaks

90. What is importance of long snarl?

Answer :       To reduce after doff restarting breaks

91.What is importance of deley drafting?

Answer :     To reduce restarting breaks

92. What is empty tube specification?

Answer :    Material – PC

93. What is gauge used for empty tube setting?

Answer :      Plug gauge

94. What is purpose of traveler clearer setting?

Answer :    To avoid fluff loading in traveler

95.What is jockey pulley distance?

Answer :    110 to 130 mm

96.What is minimum suction pressure in the exhaust?

Answer :    5 to 10 mm WC suction

97.What is the purpose of venting in damping cylinder?

Answer :    To remove airlock

98.What is the spindle tightening torque?

Answer :    3.5 kgm

99.How many rows creel?  

   Answer :     6 rows

100.What are the type of separator?

Answer :

  1.     1.long
  2.     2.short

101.How many of  separator in machine?

Answer :

      Long -948

      Short -252

102.What is top arm pressure screw tightening torque?

Answer :   12 NM

103 .What are types of bottom roller?

     Answer :

       Knurling roll

       Flutted roll

104.How many  bottom rolls in one machine?

Answer :

  1. Knurling roll

                  Middle -150 nos

  1. Flutted roll

                  Front-150 nos

                  Back -150 nos

105.What is the flutted width?

Answer :   36 mm

106. What is the Knurling width?

Answer :    33 mm

107.How many bearing in tin roll shaft?

Answer :     51 nos

108.What is torque of split coupling?

Answer :     6.5 kgs

109.What is bearing used in tin roll shaft?

Answer :     45 NPPB

110.What is bearing used in bottom variator shaft?

Answer :     SAB 1309 bearing and 22209 E roller bearing

111.What is bearing used in gear end tin roll shaft?

Answer :     1209 K SAB bearing

112.What is bearing used in bottom rollers?

Answer :    3200 Needle bearing

113.What is setting between bottom roll and suction tube?

Answer :     1 mm

114.What is setting between break lining and break disc?

Answer :   0.5 mm

115.What is twist change gear in LR6/S?

Answer :    ABCD  Wheels

116.How many teeths twist combination?

Answer :

      A+B=165 teeth

      C+D=137 teeth

117.What is winding length change gear in LR6/S?

Answer :      E&F

118.How many teeths winding length combination?

Answer :   E+F=113 teeth

119.What is total draft constant?

Answer :      10.519

Total draft = 10.519*H/G Wheels

120.What is break draft constant?

Answer :

       67.05

         Break draft =67.05/break draft wheel

121.What is the twist constant?

Answer :   25.34

  Twist per inch =25.34*D/C*B/A

122.What is running procedure emperor plus rings?

Answer :

      Spindle speed   —  Frequency of traveller changing

  1. 80% of operation speed or Machine start
  2. 16000 rpm which ever is less
  3. do- After 90 mins
  4. do – ½ hrs before second doff
  5. Increase by 500 rpm After 24 hrs
  6. Increase by 500 rpm After 24 hrs
  7. Increase by 500 rpm After 24 hrs
  8. Increase by 500 rpm After 24 hrs  

Note:-

  1. Ring cleaning should not be done till the completion of running in    
  2. Increase the speed by 500 rpm every day till the recommended traveller
  3. Speed is achieved
  4. After completion running in of rings for achieving optimum traveller life
  5. Ring cleaning and applying the kluber tex 146 N oil 

124.what is setting between tin roll shaft  ?

Answer :       4 mm

125. How many motors ?

Answer :  2 nos

126. Give the main motor details?

Answer :  55 kw Three phase AC Indution motor 1440 rpm.

127. Give the fan motor details ?

Answer :  5 kw Three phase AC Induction motor 2880 rpm.

128. Give the details of Main switch ?

Answer : 250 A Circuit Breaker. Make: Merlingerin. type: NS250N.

129.If there is any safty & over load tripping for main motors and others ?

Answer :

  1. E1- electronic O/L relay for incoming line.
  2. F1,F2,F3,F5-mcb’s for control supply.
  3. Q2,Q5- Circuit Breakers for Fan motor & OHTC .
  4. F4- Thermister protection Unit for Main  & fan Motors.

130. How many Push buttons ?

Answer :

  1. S11- machine ON Button Green.
  2. S12-Off Push Button Red.
  3. S13- Blue push button –Manual doff.
  4. S14 – Yellow push button-filter Cleaning
  5. S15,S15a- Emergency off.

131.How many Limit switches ?

Answer :

  1. S20 – Door limit switch
  2. S21 – Twist Change limit switch
  3. S22- long snarl piston up ,ring rail down.
  4. S23-Long snarl middle position
  5. S24- long snarl piston down, ring rail up.
  6. S32-Open gear clutch.

132. How many pressure limit switches ?

   Answer :  

      B52- system pressur switch-0.5 to 10 bar.

      B53-Drafting pressure switch-0.2 to 3.6 bar

      B54- Differential pressure switch.

 

133.what are the proximity switches in LR6s?

Answer :

  1. B1-Delivery
  2. B2 –spindle speed.
  3. B25- Motor reset.
  4. B26- Motor reset.
  5. B33- Motor reset
  6. B34-Thread guide Tilting.
  7. B37- Thread guide Tilting RHS
  8. B38- Thread guide Tilting LHS
  9. B40-Under Winding.

134. How many signal lamps ?

Answer :   H1,H1A – 2 nos

135. How many Electro valves ?

Answer :  15 nos.

136. What are the Electro valves used for Auto Doffing ?

Answer :

  1. Y1- Long Snarl removal
  2. Y2-Short Snarl removal
  3. Y3- Drop toggle lever.
  4. Y4- Delayed Drafting.
  5. Y4a- lappet down.
  6. Y4c-Lappet tilting.
  7. Y7-Open gear clutch.
  8. Y8-Lift thread Guides
  9. Y20-Operating load of Drafting system.

137. What are the other Electro valves ?

Answer :

  1. Y9- Lubrication HS
  2. Y9a- Lubrication TS
  3. Y21- Brake
  4. Y25-Variator Forward.
  5. Y26- Variator Reverse.
  6. Y27-Waste Evacution.

(85)

Dhinesh K
  • Save
Graduate of UG Textile Technology | have Industrial experience in Spinning and Knitting. Especially in Production Planning and Production Control.
Dhinesh K
  • Save

Latest posts by Dhinesh K (see all)

Ring Spinning Machine Specification and Question Answer | What are the functions of ring frame? | What is expansion for LR 6/S ?| What is the draft range possible?| What is break draft possible?| What is the twist range possible?| What are the types of spindles and their mechanical speed possible?| What is the type of drafting system used?| What are the cradle sizes available?| What are the different dia bottom rollers available?| What are the different Top roll dia available?| What is Spindle taper ratio?| How will you calculate the spindle taper?| What is Wharve dia?| What is the Spindle gauge?| What is the type of ring used?| What is the ring diameter?| What is Ring flange width?| What is the size of bottom apron?| What is the size of top apron?| What is Compressed air requirement?| What is the drafting angle?| What is spinning angle?| What is recommended setting of cop diameter based on yarn count?| What is lappet height setting?| What are the lappet hooks available?| How to calculate Ratchet wheel?| What is the drafting pressure range?| What is the system pressure range?| What is the minimum drafting pressure?| What is Break pressure?| What is Damping cylinder setting?| What is the function of Damping cylinder?| What is the oil used in Damping cylinder?| What is the oil level in Damping cylinder?| What is the Pressure switch setting?| What is the drafting safety valve setting?| What is the slip in machine parameter setting?| What is the purpose of ring centre in the machine parameter?| What is the new E PROM loading procedure?| What is the procedure for removing of filter waste?| What is the procedure for unloading the ring rail?| What is ring rail starting position?| What is Empty tube length?| By which material the empty tube is made of?| What is doffing position?| What is Chase length?| What is short snarl setting?| What is Under winding setting?| What is the load range required to compensate ring rail load?| What is the load range required to compensate lappet load?| How roving traverse adjustment done?| What is delay drafting setting?| How much play to be set for ring rail?| What is Lappet position at backward tilting condition?| What is ring centering position?| What are the traveler clearer gauges available?| What is thread suction tube setting?| C1 and C2 setting procedure.| What is the frequency for C1 and C2 setting checking?| What is the Variator belt size?| What are the reasons for changing the variator belt?| What is the procedure for changing the twist direction?| What is cots buffing frequency?| What is reduction in diameter during cots buffing?| What is min dia of cots allowed?| What is drafting roller setting?| What is the off set in top arm?| What is Impact of minimum spacer?| What is Impact of increasing the break draft?| What are types of spacer?| What is RH % recommended?| What is impact of RH %?| what is recommended minimum cots diameter?| Whats is the diamension top roller cots?| What is recommended shore hardness for cotton?| What is oil used in microfog oil lubricator?| What is oil used in drafting gear box?| What is oil used in bijur lubrication apparatus?| What is oil used in spindle?| What is minimum mechanical speed possible? | What is ABS pulley diameter?| What is diamention of spindle tape?| What is spindle tape length in machine?| What is top roller grease used?| What is top roller greasing frequency? | What is top arm load? | What are lubricants for rings?| Top arm off set?| What is importance of short snarl?| What is importance of long snarl?| What is importance of deley drafting?| What is empty tube specification?| What is gauge used for empty tube setting?| What is purpose of traveler clearer setting?| What is jockey pulley distance?| What is minimum suction pressure in the exhaust?| What is the purpose of venting in damping cylinder?| What is the spindle tightening torque?| How many rows creel? | What are the type of separator?| How many of separator in machine?| What is top arm pressure screw tightening torque?| What are types of bottom roller?| How many bottom rolls in one machine?| What is the flutted width?| What is the Knurling width?| How many bearing in tin roll shaft?| What is torque of split coupling?| What is bearing used in tin roll shaft?| What is bearing used in bottom variator shaft?| What is bearing used in gear end tin roll shaft?| What is bearing used in bottom rollers?| What is setting between bottom roll and suction tube?| What is setting between break lining and break disc?| What is twist change gear in LR6/S?| How many teeths twist combination?| What is winding length change gear in LR6/S?| How many teeths winding length combination?| What is total draft constant?| What is break draft constant?| What is the twist constant? | What is running procedure emperor plus rings?| what is setting between tin roll shaft ?| How many motors ?| Give the main motor details?| Give the fan motor details ?| Give the details of Main switch ?| If there is any safty & over load tripping for main motors and others ?| How many Push buttons ?| How many Limit switches ?| How many pressure limit switches ?| what are the proximity switches in LR6s?| How many signal lamps ?| How many Electro valves ?| What are the Electro valves used for Auto Doffing ?| What are the other Electro valves ?| Textile Study Center | textilestudycenter.com
  • Save
tags:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap